Kattenbak, alles over de kattenbak

Kattenbak feature image 01

Samenvatting Artikel

Wie één of meerdere katten als huisdieren aanschaft doet er goed aan om ook minimaal één kattenbak in of rond het huis te plaatsen. Een kattenbak zou je kortweg kunnen beschouwen als een toilet voor katten. Zelfs als je een buitenkat hebt is het zinvol om een kattenbak in bezit te hebben. Waarom we dat zo stellen is de te lezen in de volgende alinea. Later in dit artikel gaan we vervolgens onder andere dieper in op waar een ideale kattenbak aan moet voldoen, waar je kattenbakken het best neer kunt zetten en hoe het verschonen van een kattenbak in z’n werk gaat.

De functies en voordelen van een kattenbak nader verklaard

Om de volgende redenen is het werkelijk zinvol en dus aan te raden om als eigenaar van een kat ook een kattenbak aan te schaffen:

 • Voor een fervente binnenkat vormt een kattenbak praktisch de enige logische mogelijkheid tot het creëren van een toilet.
 • Voor buitenkatten is een kattenbak een uitstekend alternatief voor als ze even geen zin hebben om buiten een plekje te vinden om te urineren of te ontlasten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een kat zich niet fit voelt.
 • Een kattenbak vormt bij uitstek een soort van veilige haven voor een kat. Katten weten namelijk maar al te goed dat kattenbakken er speciaal voor hen zijn.
 • Als je kat op z’n minst af en toe in de kattenbak plast en poept heb je als eigenaar de gelegenheid om de urine en de ontlasting eens te controleren. Besef je namelijk dat urine en feces veel kunnen zeggen over de gezondheid van je kat. Dit is van essentieel belang, te meer omdat katten doorgaans erg gevoelig zijn voor bijvoorbeeld blaasontstekingen, blaasgruis, nierproblemen en parasieten. Een nauwgezette controle van urine en/of ontlasting kan deze problemen aan het licht brengen, waardoor je meer kans hebt om op tijd (via de dierenarts en eventuele medicatie) voor oplossingen te zorgen.

Welke soorten kattenbakken bestaan er zoal?

Als je op zoek gaat naar een kattenbak voor jouw kat, zul je snel merken dat er verschillende soorten bestaan. De belangrijkste soorten zijn de volgende:

 • Open kattenbakken. Deze zien er bij tijd en wijle ongeveer uit als een doorsnee teil. Voordelen hiervan zijn dat het makkelijker is een kat hiermee zindelijk te maken, dat een kat hierin eenvoudig het overzicht kan bewaren en dat een open kattenbak makkelijker schoon te maken is. Het nadeel is dan weer het verspreiden van zowel onaangename geurtjes als kattenbakvulling door je huis.
 • Gesloten kattenbakken met een deurtje. Als je hiervoor kiest, dan verspreiden de ongewenste geuren zich veel minder snel, zeker als je een exemplaar met een koolstoffilter neemt. Daar komt nog bij dat een kat hierin veel meer privacy heeft, al zien sommige katten dat juist als nadeel: katten willen namelijk soms per se weten wat er precies om hen heen gebeurt, en dat is lastig als je je in een gesloten kattenbak bevindt. Andere potentiële nadelen van een gesloten variant zijn dat deze lastiger te reinigen zijn, dat stank juist in de bak blijft hangen en dat zindelijkheidstrainingen hiermee problematischer kunnen verlopen.
 • Gesloten kattenbakken waar je kat van bovenaf in kan. Deze zijn identiek aan de hierboven beschreven kattenbakken, behalve op het gebied van de in- en uitgang.
 • Zelfreinigende kattenbakken. Dit zijn gesloten kattenbakken met een handig (en tijdbesparend) zelfreinigend mechanisme.

Observeer het gedrag van je kat goed om te kunnen inschatten of deze het liefst een open of gesloten kattenbak heeft. Voor welk type kattenbak je ook kiest, belangrijk is dat jouw exemplaar dusdanig groot is dat je kat zich er met gemak in kan omdraaien en ‘positioneren’. Je kattentoilet zal dus afgestemd moeten worden op de grootte van je kat wanneer deze volwassen is.

Vergeet niet deze accessoires erbij te nemen

Als je één of meerdere kattenbakken in huis neemt, dan zul je deze aanvullende attributen waarschijnlijk eveneens nodig hebben:

 • Een koolstoffilter. Deze weet in gesloten kattenbakken namelijk onaangename geurtjes af te vangen. Dit filter moet wel regelmatig vervangen worden.
 • Een kattenbakmat om voor de ingang van de kattenbak te leggen. Dit voorkomt verspreiden van kattenbakkorrels door je huis.
 • Voldoende kattenbakvulling. Hier kun je bijvoorbeeld kattengrit voor gebruiken, maar ook vulling op basis van hout of papier.
 • Een kattenbakschepje om de kattenbakvulling mee aan te vullen en om te scheppen.
 • Een degelijke houder voor de kattenbakschep.

Adviezen voor de plaatsing van een kattenbak

Katten zijn dieren die relatief veel waarde hechten aan hun rust en privacy. Verstandig is dan ook een rustige, afgezonderde plek in te ruimen voor je kattenbak. Plaats ‘m dus niet te dicht bij deuren, doorgangen en uitgangen, en evenmin in de nabijheid van apparaten die veel geluid kunnen maken, zoals wasmachines, wasdrogers en vaatwassers. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je ‘m nooit al te dicht naast de voer- en drinkbakken zet, want de geuren die uit een kattenbak kunnen komen zijn uiteraard niet erg bevorderlijk voor de eetlust. 

Wat als je meerdere katten in huis hebt?

Bij uitstek zijn katten dieren die waarde hechten aan hun eigen territorium, hun rust en hun privacy. Wie meerdere katten in huis heeft doet er dan ook verstandig aan verschillende kattenbakken neer te zetten. Houd hierbij minimaal één bak per kat aan, en probeer deze bakken bovendien te verspreiden door het huis en/of de tuin.

Tips voor het verschonen van kattenbakken

Een ander aspect dat katten belangrijk vinden is tenslotte reinheid. Wanneer een kat in de natuur zijn behoefte doet, zoekt deze namelijk ook altijd een schoon en prettig plekje daarvoor uit. Katten die gebruikmaken van een kattenbak verwachten daarvan eveneens een bepaalde mate van comfort en properheid.

Als het gaat om het reinigen en onderhouden van kattenbak hebben we de volgende adviezen voor je in petto:

 • Schep de bak elke dag uit. Verwijder daarbij alle urine en ontlasting. Maken meerdere katten van een bak gebruik, dan mag het uitscheppen zelfs nog vaker gebeuren.
 • Het grondig uitwassen van de kattenbak dient minimaal eens per week te gebeuren.
 • Vervang regelmatig de volledige vulling van de bak.
 • Gebruik bij het uitwassen geen schoonmaakmiddelen die een sterke geur verspreiden. Goed naspoelen na het wassen helpt hierbij uiteraard ook.
Recente blog artikelen