Wie zijn of haar hond uitlaat gebruikt daarvoor hoogstwaarschijnlijk een riem. Hiermee behoud je als baas zijnde de controle over het doen en laten van je hond. Van oudsher werd aan deze riem meestal een halsband vastgemaakt, maar inmiddels zien we dat niet meer zo veel. Steeds meer mensen kiezen er namelijk voor in plaats daarvan een hondentuig te gebruiken. Dit is een stelsel aan riemen dat om de rug en borstkas van de hond wordt geplaatst. Voor de riem zijn er meerdere bevestigingspunten.
Wil je weten waarom het hondentuig tegenwoordig zo populair is en welke soorten er zoal zijn? Lees dan zeker even verder, want in dit artikel lees je alles wat je moet weten over hondentuigjes.
Wat zijn de voor- en nadelen van een hondentuig?
In vergelijking met een halsband biedt een hondentuig de nodige voordelen, te weten:
- Wanneer je je hond eens een corrigerende ruk moet geven bestaat er een reële kans op lichamelijke schade zodra deze een halsband draagt. In de hals en nek zitten namelijk allerlei zenuwen, belangrijke aders, nekwervels, lymfeklieren en de schildklier. Dit is dus in feite een kwetsbaar gedeelte van het hondenlichaam; een gedeelte dat gespaard dient te worden.
- Als je hond zelf eens een onverwachte beweging maakt kan bij een halsband eveneens fysieke schade ontstaan.
- Een hondentuigje zit om de borstkas van de hond. Als er dan kracht wordt uitgeoefend zoals hierboven beschreven, dan wordt deze kracht door een veel groter, sterker en minder kwetsbaar deel van het hondenlichaam opgevangen.
Tegenover de voordelen van hondentuigjes valt er ook een nadeel te noemen. Een hond kan zich met een hondentuig namelijk wat minder vrij voelen om zich te bewegen, al zou het natuurlijk goed kunnen dat dit probleem na gewenning vanzelf vermindert.
Maak een keuze uit deze soorten hondentuigjes
Wie weleens op zoek is gegaan naar een hondentuigje zal het kunnen beamen: het aanbod hierin is enorm en kan gemakkelijk gekocht worden bij een online dierenwinkel. De volgende soorten komen vermoedelijk het vaakst voor:
- Borsttuigjes. Deze hebben een horizontale band over de borst en een verticale over het middenrif.
- Instaptuigjes zitten vergelijkbaar met borsttuigjes, maar bij een instaptuig moet de hond er met de voorpoten in stappen, terwijl een borsttuig over de kop gaat.
- Een H-tuigje heeft een band om de nek, eentje over de borst en twee over het middenrif.
- Tenslotte de Y-tuigjes; deze kenmerken zich door de Y-vorm van de band aan de borstkant.
Zo weet je welke maat je nodig hebt
Het vinden van exact de juiste maat hondentuig blijkt in de praktijk vaak een lastige opgave. Dat terwijl het zeer belangrijk is een passend tuigje te nemen. Met een te ruim tuigje kun je je hond immers niet goed controleren, terwijl een te krap exemplaar al snel tot onnodig veel pijn bij de hond kan zorgen.
Om te weten welke maat je moet hebben is het zaak nauwkeurig je hond op te meten. Meet hiervoor eerst de exacte lengte van het einde van de nek tot het begin van de staart, en vervolgens de maat van de buik. Dit laatste doe je door net achter de voorpoten de breedste buikomvang op te meten. Hierna is het zaak een tuigje te zoeken met afmetingen die bij de resultaten passen.