Krabpalen en krabtorens

Krabpalen en krabtorens feature image 01

Samenvatting Artikel

Wanneer je een kat als huisdier hebt, dan heb je daarbij ook meteen de morele verantwoordelijkheid om goed voor dit dier te zorgen. Naast het bieden van voldoende gezond voedsel en de mogelijkheid om aan lichaamsbeweging te komen is het onder meer belangrijk om katten de gelegenheid te bieden om te ‘krabben’. 

Dit laatste kun je bij uitstek doen door een daarvoor bestemd meubelstuk of stuk speelgoed in huis te halen. Hierbij zijn krabpalen en krabtorens waarschijnlijk het meest gebruikelijk, al zijn er ook krabmeubels beschikbaar in talrijke andere vormen en uitvoeringen. Ondanks dat je ongetwijfeld een fraai, en bij je interieur passend, exemplaar in huis wenst te halen, is en blijft het ’t belangrijkste dat je kat zijn nagels eraan kan krabben. Een krabpaal dient dan ook voorzien te zijn van bijvoorbeeld ruw tapijt. Waarom dat krabben zo essentieel is kun je lezen in de volgende alinea.

Waarom moet een kat eigenlijk kunnen krabben?

Voor katten is het zoals gezegd essentieel om de nagels van de voorpoten goed te onderhouden, iets dat ze dus met name doen door aan ruwe oppervlakken te krabben. In de natuur zouden ze hiervoor normaliter een boomstronk gebruiken, maar gedomesticeerde katten kunnen prima overweg met een krabpaal of krabtoren. Om deze redenen is het voor katten zo belangrijk regelmatig te krabbel met de nagels:

  • Door te krabben kan een kat loszittende stukjes van de nagel verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de nagels scherp blijven.
  • Het krabben draagt er flink aan bij dat de nagels aan de zijkant op de juiste lengte én scherp blijft. Dit komt doordat de zijnagels – als deze te lang worden – los komen te zitten door te krabben. De kat kan overbodige stukjes nagel er vervolgens zelf af bijten.
  • Voor een kat werkt krabben ontspannend en dus stress verlagend.
  • Door het krabben markeert een kat zijn territorium. Ook dat is goed voor de eigenwaarde van een kat. 

Wie meerdere katten in huis heeft kan er om laatstgenoemde reden goed aan doen ook verschillende krabpalen te plaatsen, deze kun je gemakkelijk kopen bij een online dierenwinkel. Waar je je paal of palen het best kunt neerzetten? Lees verder voor nuttige adviezen daaromtrent.

Tips voor de plaatsing van jouw krabpaal of -toren

Laten we vooropstellen: elk huis is anders, iedere katteneigenaar heeft zijn of haar eigen specifieke wensen en iedere kat kan zijn eigen bijzondere voorkeuren hebben. Toch zijn er richtlijnen op basis waarvan je de waarschijnlijk ideale plek voor een krabpaal kunt bepalen, te weten:

  • Als het gaat om het markeren van territorium hebben katten een voorkeur voor plekken als uitgangen en doorgangen.
  • Heb je een krabpaal waar ook een zit- of ligplek deel van uitmaakt? Dan kun je ‘m het best plaatsen in een hoek, of in ieder geval tegen een muur, en in ieder geval niet op een plek waar het tocht. Een kat kan zich er dan heerlijk terugtrekken en het overzicht bewaren.
  • Let goed op het gedrag van je kat en op de plekken waar deze graag rondhangt. Op één van die plekken zou een krabpaal evenmin misstaan.
Recente blog artikelen