Honden behoren al tijdenlang tot de meest geliefde huisdieren in vele landen ter wereld. Als ook jij besluit een hond in huis te nemen ben je dan ook lang niet de enige. Maar let op: voordat je deze stap neemt, is het zaak een aantal dingen goed op een rijtje te hebben. zo moet je zeker weten dat je het financieel kunt ophoesten, dat je hond in jouw woning en leefomgeving genoeg ruimte heeft en dat je genoeg tijd en mogelijkheden hebt om alle consequenties te aanvaarden die bij het verzorgen van een hond komen kijken.
Verder vormt de aanschaf van je hond – veelal nog een puppy – een zeer belangrijk moment. Waarop je moet letten met een nieuwe puppy? Welk hondenras vind je bijvoorbeeld leuk? Dat lees je in het restant van dit artikel.
Fokker
De meest logische manier om een puppy te kopen is via een hondenfokker. De kwaliteit en betrouwbaarheid van fokkers lopen evenwel flink uiteen. Zaak is dus een hondenfokker te vinden die je kunt vertrouwen. Dat maakt de kans op een sterke, gezonde hond vele malen groter. Neem dan ook uitgebreid de tijd om een kwaliteitsfokker te vinden, iets dat je zou kunnen doen door rasverenigingen van jouw favoriete hondenras(sen) na te gaan. Ga vervolgens in zee met een fokker die over een registratienummer en een vakbekwaamheidsdiploma beschikt.
Leeftijd
Het moment waarop je een puppy koopt en mee naar huis neemt is eveneens van belang. Over het algemeen wordt het als ideaal beschouwd dat een puppy zeven tot negen weken na de geboorte mee te nemen. Eerder is af te raden, want de eerste weken heeft een pup nog de geborgenheid van het eigen nest nodig. Iets later dan negen weken na de geboorte is wel mogelijk, maar later dan drie maanden is onwenselijk, want dan kan de gewenningsperiode bij jou in huis beduidend langer gaan worden.
Chip en registraties
Officieel horen puppy’s in Nederland binnen zeven weken na de geboorte te worden gechipt en geregistreerd. Dit laatste leidt tot een heus EU-dierenpaspoort. Het is met klem aan te raden een pup te nemen waarvan aangetoond kan worden dat dit gebeurd is. Dit zegt namelijk iets over de betrouwbaarheid en de kwaliteit van de fokker waarmee je in zee gaat. Ongechipte en niet-geregistreerde honden worden in de praktijk namelijk vaak slechter behandeld door veelal onofficiële, malafide fokkers.
Inentingen
Puppy’s dienen in Nederland drie vaccinaties te krijgen tijdens de eerste drie levensmaanden. Deze vaccinaties voorkomen dat de hond ernstige ziekten kan oplopen. Laat een fokker dan ook gerust aantonen dat de pup in kwestie de benodigde vaccinaties heeft gehad bij de overdracht.
Overdracht
Tenslotte is de manier van overdracht van essentieel belang. Hierbij bevelen we aan dat je de puppy zelf ophaalt bij de hondenfokker. Idealiter ben je dan al minstens één keer bij deze fokker op bezoek geweest. Zo heb je ook met eigen ogen kunnen zien op welke manier een fokker zijn of haar honden behandelt. Heb je hier een goed gevoel bij en komt de fokker professioneel over? Dan is dat, naast alle hierboven beschreven punten, een grote pré.