Hondenmanden

Hondenmanden feature image 01

Samenvatting Artikel

Wanneer je besluit een hond in huis te nemen komt er heel wat op je af. Ten eerste verzeker je jezelf met een hond natuurlijk van een goede, betrouwbare vriend voor de hele familie. Anderzijds kost een hond voor jou als eigenaar of verzorgen vanzelfsprekend tijd en geld. Zo zul je al voordat je hond daadwerkelijk bij je woont al een aantal artikelen moeten aanschaffen. Een goede hondenmand behoort daarbij tot de belangrijkste attributen. Hieronder lees je waarom hondenmanden eigenlijk zo essentieel zijn. Bovendien gaan we in dit artikel dieper in op de aanschaf en omgang van een mand.

Zo belangrijk is een fijne hondenmand voor je hond

In de eerste plaats fungeert een hondenmand doorgaans als slaapplek voor je hond, oftewel als bed. Maar een fijne hondenmand betekent voor je hond nog veel meer dan dat alleen. Een mand vormt immers bij uitstek de plek waar je hond zich even kan terugtrekken. Honden hebben daar regelmatig behoefte aan, bijvoorbeeld wanneer er drukte om hen heen heerst of als ze gestrest of vermoeid zijn. Het beschikken over een veilige haven waar je je altijd even terug kunt trekken is voor een hond dan ook van groot belang. Overigens is het hierom ook raadzaam je hond met rust te laten zodra deze in de mand ligt te rusten. Hondenmanden kun je gemakkelijk vinden in een online dierenwinkel.

Tips over de omvang van de mand

Net als honden bestaan er hondenmanden in uiteenlopende afmetingen en groottes. Het kiezen van de juiste omvang dient wel degelijk met zorg te gebeuren. Vanzelfsprekend mag een mand ten eerste niet te klein zijn. Je hond moet in de mand uitgestrekt kunnen liggen zonder de randen te raken. Tegelijkertijd is een veel te grote mand ook af te raden. Een te grote mand is namelijk oncomfortabel, want daarin kan een hond zich veel moeilijker opwarmen via de dekentjes.

Waar zet je een hondenmand neer?

De plaats in huis waar je de hondenmand neerzet dient eveneens nauwkeurig te worden uitgekozen. Aangezien een mand wordt gebruikt als rust-, slaap- en vluchtplek kun je deze het best op een rustige plek zetten. In een hoek of tegen een muur is dikwijls goed. Verstandig is ook de mand niet vlak bij een deur of een doorloop te plaatsen. Daarnaast zal je hond er niet blij van worden als je de mand te dicht bij een radiator of in de tocht zet.

Overigens helpt het hierbij om het gedrag van je hond eens nauwgezet te observeren. Merk je dat je hond duidelijke voorkeuren heeft voor bepaalde plekken in huis? Dan komen deze plaatsen bijna automatisch in aanmerking.

Onderhoudsadviezen

Vooropgesteld: een hondenmand vergt niet enorm veel onderhoud, maar toch is het wel degelijk zaak de netheid ervan scherp in de gaten te houden. Honden zijn immers geen enorm hygiënische dieren. Zij kunnen gerust met vuile poten of een besmeurde vacht in hun mand gaan liggen. Klop daarom dagelijks even het zand uit de dekentjes van de mand en was en vervang de dekens zeker eens per week. Maak tenslotte na een slaapbeurt de inhoud van de mand ook even netjes, zodat de mand er voor de volgende keer wederom uitnodigend uit ziet.

Recente blog artikelen