Gezondheidsvoordelen nemen huisdier

Gezondheidsvoordelen nemen huisdier feature image 01

Samenvatting Artikel

Het aanschaffen en in huis nemen van een huisdier geldt als een hele stap. Wie een huisdier neemt heeft namelijk de verantwoordelijkheid goed hiervoor te zorgen. Dit kan soms een hoop tijd kosten en organisatiewerk teweegbrengen. Ook het financiële plaatje speelt hierbij natuurlijk een rol. Toch raden gezondheidsdeskundigen unaniem aan om, als je in de gelegenheid bent, minstens één huisdier te hebben. Aan het nemen van een huisdier kleven namelijk talrijke gezondheidsvoordelen. Welke voordelen dat zoal zijn wordt hieronder verder toegelicht.

Minder eenzaamheid

Dit voordeel is met name – maar niet alleen – van toepassing op bijvoorbeeld alleenstaanden, kinderloze echtparen of ouderen van wie de kinderen het huis uit zijn. Feit is dat eenzaamheid een groot probleem kan zijn in onze efficiënte, maar soms ook wat individueel gerichte samenleving. Een huisdier nemen zorgt evenwel op korte termijn voor een oplossing voor deze eenzaamheid. Hierbij is het simpelweg bewezen dat mensen die niet of minder eenzaam zijn gelukkiger zijn. 

Meer activiteit

Het tweede voordeel dat we hier benoemen betreft het feit dat je door een huisdier actiever wordt en dus meer lichaamsbeweging hebt. Dit geldt uiteraard vooral bij honden, want die dien je meerdere keren per dag uit te laten. Maar ook andere huisdieren zorgen voor een bepaalde mate aan lichamelijke activiteit, bijvoorbeeld doordat er handelingen uitgevoerd moeten worden ten behoeve van de verzorging van de dieren.

Het sociale aspect

Een ander niet te onderschatten voordeel van een huisdier schuilt ‘m in het sociale aspect. Wie met een huisdier op pad is heeft immers vaak sneller aanspraak bij andere, nog onbekende mensen. Zodoende weet je met een huisdier veel eenvoudiger het welbekende ijs te breken, gesprekken op te starten en misschien wel je vriendenkring uit te breiden. Uit onderzoeken is bovendien gebleken dat mensen met huisdieren door anderen als betrouwbaar worden beschouwd.

Vermindering stress

Uit onderzoeken is eveneens gebleken dat huisdieren stressverlagend kunnen werken. De oorzaak hiervan kan gezocht en gevonden worden in het feit dat huisdierbezitters gelukkig(er) worden van de liefde en genegenheid van hun huisdier. Eventuele stressvolle situaties op het werk of in andere aspecten van het leven kan men daardoor beter doorstaan. Dit leidt vervolgens ook nog eens tot een lagere bloeddruk en een kleinere kans op slaapproblemen, angsten en/of depressies.

Kleine kans op bepaalde ziektes

We haalden het hierboven al even aan: door het sterkere gevoel van gelukzaligheid dat je als huisdierbezitter hebt zul je een kleinere kans hebben op mentale gezondheidsproblemen. Echter geldt dit wel degelijk ook voor het fysieke aspect. Zo wordt naast een kleinere kans op een hoge bloeddruk het hebben van tenminste één huisdier sterk in verband gebracht met een verlaagde kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Daarnaast hebben huisdierbezitters vaak een lager cholesterolgehalte en kunnen huisdieren ervoor zorgen dat je immuun wordt voor astma en allergieën. Dit laatste voordeel wordt met name waargenomen bij kinderen met een of meerdere huisdieren.

Recente blog artikelen